twitter facebook MSweb op YouTube MSweb op Instagram msweb mskidsweb MS Vereniging

Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

"Verrek, ik lek!" (blaasproblemen)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  "Verrek, ik lek!" (blaasproblemen)

  Ik had last van urge-klachten. Die zijn weer overgegaan, maar toch.... lek ik. Als ik naar de wc ga, zie ik een vlek van een muntstuk groot. Niet ernstig dus, maar toch. En dan het idee dat ik het zelf dan wel niet ruik, maar anderen misschien wel.

  Ik heb dit besproken met mijn fysio, en zij kan onderzoek doen want ze heeft haar specialisatie in bekkenbodemproblematiek. Maar het klinkt wel heel erg... invasief, persoonlijk. Het is ook intern onderzoek enzo. Dat vind ik heftig!

  Nu de fysio op pauze staat vanwege de COVID-19, heb ik toch een beetje extra tijd om na te denken en eens naar jullie ervaringen te vragen. Er bestaan natuurlijk alternatieven: eerst eens naar de huisarts, kijken wat hij zegt (huisartsen schijnen het erg rustig te hebben momenteel). Of misschien naar de uroloog?

  Hoe is dit bij jullie gegaan? En is er wat tegen te doen als je alleen maar "lekt"?
  'Cuz they can // call me crazy if I fail // All the chance that I need // Is one-in-a-million // And they can call me brilliant // If I succeed

  #2
  je hebt aandrang, gaat maar op toilet ben je al wat urine kwijt? kan het dat je vaker als vroeger moet?
  typisch overactieve blaas als ik moet gokken, ik gebruik daarvoor vesicare

  uiteraard ook aan de medische kant denken, genre ontstekingen. Blaasproblemen is typisch ms maar ht kan altijd zomaar zijn dat ms er een keertje niets mee te maken heeft

  Commentaar


   #3
   De huisarts kan hier niks in betekenen, behalve doorverwijzen naar bekkenfysio of uroloog. Ook de uroloog zal misschien inwendig onderzoek doen. Als de uroloog geen afwijkingen vindt in de blaas die de klachten veroorzaken, krijg je alsnog de doorverwijzing naar de bekkenfysio. De bekkenfysio's die de uroloog adviseert, doen ook allemaal invasief/inwendig onderzoek. Want dat is de enige manier om je bekkenbodem goed te onderzoeken.

   Kortom: je ontkomt niet aan inwendig onderzoek. En ik denk wel dat het verstandig is om actie te ondernemen. Want lekken hoort niet.

   Ik zou in jouw geval onderzoek laten doen door je fysio. Het is echt niet pijnlijk. En je kent je fysio, die vertrouwensband zal het ook makkelijker maken.
   Het zou kunnen dat een overactieve blaas meespeelt, of een neurologische component. Maar dat zal bij de fysio wel blijken.

   Ik heb urgeklachten door een aangeboren te gespannen bekkenbodem. Ik moet blijvend oefeningen doen, omdat de bekkenbodem door de MS een compenserende rol speelt bij het lopen en dus blijft spannen. De klachten zijn wel minder geworden.
   Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat - zolang je maar niet opgeeft.

   Commentaar


    #4
    Ik hoef niet vaker naar de wc, en blaasontsteking is begin deze maand nog uitgesloten (reguliere check-up voor Tecfidera).
    Ik heb in het najaar een schub links gehad, die dit volgens de neuroloog zou kunnen veroorzaken (zei ze toen over de urge-klachten. Die zijn nu wel over, maar ja.)

    De fysio had het erover dat je te slappe bekkenbodemspieren kunt hebben waardoor je urine verliest, maar dat de spieren soms ook juist moeilijk meer kunnen ontspannen en dat juist door die constante aanspanning je gaat "lekken". Ik herken daar wel mijn lichaam in, ik heb ook in rug en been last van spierspanning.

    Maar dat inwendig onderzoek....

    En dit valt dus niet onder mijn chronische indicatie voor fysio begreep ik van haar?
    'Cuz they can // call me crazy if I fail // All the chance that I need // Is one-in-a-million // And they can call me brilliant // If I succeed

    Commentaar


     #5
     Oorspronkelijk geplaatst door D-Cheryl Bekijk bericht
     En dit valt dus niet onder mijn chronische indicatie voor fysio begreep ik van haar?
     Dat ligt er aan hoe strak je fysio daar in staat.

     Ik heb nu last van mijn rug. Is strikt genomen geen MS-klacht, veel mensen hebben een vastzittende rug. Maar de oorzaak van de klachten ligt volgens mijn fysio wel in mijn linkerbeen dat door de MS minder belastbaar is en daardoor mijn bekken en rug scheef trekt. Daarom worden die behandelingen wel onder mijn chronische indicatie gedeclareerd en vergoed.

     Maar ik denk dat als ik een been breek en moet revalideren bij de fysio, dat dat niet onder de indicatie valt. Want dat staat los van de MS.

     Je zou eens kunnen vragen hoe zij dat ziet? Het zal ook afhangen van de declaratiecodes die zij gebruikt voor de diverse behandelingen. En misschien is er ook een financiƫle component omdat ze verschillende tarieven heeft voor je MS-consulten en haar bekkenbodemconsulten.
     Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat - zolang je maar niet opgeeft.

     Commentaar


      #6
      Met een vraag over een heel klein beetje urineverlies ben ik pakweg 10 jaar geleden naar de huisarts gegaan. In overleg met hem heb ik besloten om er niks aan te doen als het niet erger wordt. Het is niet erger geworden.

      Heel veel vrouwen verliezen een beetje urine, en dat ruiken we ook niet massaal, toch?

      Op twitter: https://twitter.com/Patient2punt0

      Commentaar


       #7
       Ik gebruik daar al jaren speciale inlegkruisjes voor die ik krijg via de zorgverzekeraar. Ik ben wel onderzocht door de uroloog om te kijken of er iets niet goed was maar alles was goed en de klachten die ik had kwamen dus door de MS. Soms is een verschoning per dag voldoende, soms moet het nog een keertje vaker. De inlegkruisjes zijn speciaal voor lichte incontinentie en ik heb nog nooit klachten gehad dat men mij kon ruiken. Maar daar heb ik zelf ook nog nooit over nagedacht eigenlijk.

       Commentaar


        #8
        Oorspronkelijk geplaatst door D-Cheryl Bekijk bericht

        De fysio had het erover dat je te slappe bekkenbodemspieren kunt hebben waardoor je urine verliest, maar dat de spieren soms ook juist moeilijk meer kunnen ontspannen
        klopt, maar ook neurologische beschadigingen in de zenuwbanen waardoor de signalisatie naar blaas, sluitspier, nieren,... volledig ontregeld is geraakt.
        maar enkel medisch onderzoek kan dingen uitsluiten/bevestigen


        Commentaar


         #9
         Begin vorig jaar ben ik bij een bekkenbodem fyisio geweest (op advies van de huisarts) en het werkt prima. Het inwendig onderzoek doet geen zeer hoor, het is m.n. het voelen van of er al dan niet spanning op staat en of er niet iets anders aan de hand kan zijn. Het is zo voorbij, zou ik me niet door laten stoppen.

         Dan ga je samen een vragenlijst door en oefeningen doen en die ga je thuis ook doen. Je hebt een paar weken een afspraak p.w..

         Ik heb er alleen nog last van als het buiten koud is en ik stap van mijn fiets. Maar sinds ik een maillot oid onder mijn broek aan doe op koude dagen heb ik er nog nauwelijks last van.

         Het wordt vergoed uit de basisverzekering (volgens mij nog steeds). Ik moest dan wel op een andere dag dan mijn fysio, want anders kunnen ze in de knel komen w.b. declaraties.
         Groetjes, Tevy

         Always look on the bright side of life

         Commentaar


          #10
          Als je uitlegt dat je problemen hebt met het inwendig onderzoek kan het misschien wel zonder. Je kan het altijd ter sprake brengen.
          Groetjes, Tevy

          Always look on the bright side of life

          Commentaar


           #11
           Oorspronkelijk geplaatst door Tevy Bekijk bericht
           Het wordt vergoed uit de basisverzekering (volgens mij nog steeds). Ik moest dan wel op een andere dag dan mijn fysio, want anders kunnen ze in de knel komen w.b. declaraties.
           Volgens mij heb je daar gelijk in! En dan maakt het dus financieel niet uit of het wel of niet onder de chronische indicatie is - het is in beide gevallen dan basisverzekering.
           Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat - zolang je maar niet opgeeft.

           Commentaar


            #12
            Ik ben sinds vorig jaar augustus bij een bekkenbedemfysio onder behandeling.
            Niet voor moeilijkheden met mijn blaas maar omdat ik moeite heb met mijn darmen.
            De eerste 2 afspraken heeft zij heel veel gevraagd en een vragenlijst ingevuld, en ook veel uitgelegd en uitgetekend.
            Ik moet wel ook heel vaak plassen dus heb een 24 uurs meting moeten doen met hoeveel je drinkt en hoeveel je plast in die tijd.
            daarbij kwam dus naar voren dat ik gemiddeld wel 20 keer per etmaal moet plassen, soms kleine beetjes van maar 60 ml.

            Daarna heeft zij een inwendig onderzoek gedaan en zij kwam erachter dat ik een achterwandverzakking heb en daardoor ook mijn darm wat verzakt is.
            Daarna heeft zij in overleg met mij de spieren van de bekkenbodem onderzocht dmv een EMG-apparaatje MAPLe genaamd.
            Dit schaf je eenmalig aan en het wordt jou eigendom, het is een soort tampon (Probe) heet het en die brengt ze inwendig in de vagina en sluit zij aan op een computerscherm.
            Zo kan zij en jijzelf kunt meekijken precies zien wat de bekkenbodemspieren doen, of je de oefeningen die zij je geeft goed uitvoert.
            Anders kan zij dat jou precies uitleggen en zie je ook of je het goed doet.


            Ik zou het jou zeker aanraden, ik ben echt naar een geregistreerde bekkenbodemfysio geweest.
            Het inwendige onderzoek doet geen pijn of zo, ik ben er ook niet ban voor dus dat scheelt misschien.
            Ik hoefde er ook niet zo vaak naar toe, het moet toch verbeteren door de oefeningen die je thuis moet doen.

            Bij mij werd het verzekerd uit mijn aanvullende verzekering, ben vorig jaar een keer of 7 geweest en dit jaar pas 1 keer, van de zomer moet ik nog een keer terug komen en dan zal het wel afgesloten worden lijkt mij.
            Ik heb veel baat erbij gehad en ook geleerd hoe dat je in de beste houding zit met poepen en plassen en waar je zoal op moet letten.

            veel succes

            Groetjes Iris

            Commentaar


             #13
             Bedankt voor het meedenken allemaal, en
             Iris J. bedankt voor de beschrijving van het onderzoek! Dat vind ik echt fijn om even te horen van je.

             Ik wordt maandag teruggebeld door de assistente neurologie (de msvp is "tijdelijk niet beschikbaar"...?), zodat zij eventueel kan overleggen met de neuroloog.
             Genoeg tijd voor overleg, aangezien de fysio alleen mag werken in dringende gevallen. En dat is dit niet nmm.
             'Cuz they can // call me crazy if I fail // All the chance that I need // Is one-in-a-million // And they can call me brilliant // If I succeed

             Commentaar

             Bezig...
             X