twitter facebook MSweb op YouTube MSweb op Instagram msweb mskidsweb MS Vereniging

Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Krachtsverlies neemt toe en nu..??

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  #76
  Je lichaam leert je vanzelf je grenzen wel stellen, je kan doorhollen en rennen maar op een keer stopt je lichaam er mee en dan ben je klaar.

  MS is geen kwaaltje wat je maar een beetje kan negeren of niet serieus nemen, er komt een dag dat het je keihard op je plaats zet.

  Bedenk dit nu al en beperk je werk en sport voordat je lichaam je stil zet, ga zorgvuldig met je energie om en wacht niet op de dag dat de MS je stil zet.

  Commentaar


   #77
   Dank je wel Leeuwtje. Goed om te weten dat er dit soort oplossingen bestaan.

   Nu red ik het gelukkig nog wel zonder al baal ik er soms wel van.

   Gelukkig is het toch zo dat ik geen hele langen stukken achter elkaar hoef te lopen zonder dat er tussendoor gestop moet worden. Rondje pretpark of dierentuin met de kinderen bijvoorbeeld, of shoppen met de vrouw...

   Commentaar


    #78
    Dat soort dingen zitten er bij mij ook niet meer in. Mijn benen willen dan niet meer alsook mijn voeten. Die gaan prikken en pijn doen.

    Oorspronkelijk geplaatst door Dannifan Bekijk bericht
    Bedenk dit nu al en beperk je werk en sport voordat je lichaam je stil zet, ga zorgvuldig met je energie om en wacht niet op de dag dat de MS je stil zet.
    Daar worstel ik nu op dit moment enorm mee. Ik ben eindelijk zover dat ik er aan toe wil geven, dat ik het echt, echt niet meer trek. Maar ik mag niet, want ik heb geen diagnose. Men kan het er mee eens zijn dat alles zich gedraagt als MS, maar zonder diagnose krijg ik vooralsnog geen poot aan de grond bij de bedrijfsarts.


    Maar dit terzijde. Ik kwam hier eigenlijk met een vraag. Ik heb de laatste steeds meer last van mijn knieholten en aan de zijkant van mijn knieën. Het lijkt wel alsof spieren enorm moeten "trekken", omdat andere spieren niet meedoen.
    Herkent iemand dit?
    just wanna say hello....

    Commentaar


     #79
     Oorspronkelijk geplaatst door MissGarfield Bekijk bericht
     Ik heb de laatste steeds meer last van mijn knieholten en aan de zijkant van mijn knieën. Het lijkt wel alsof spieren enorm moeten "trekken", omdat andere spieren niet meedoen.
     Herkent iemand dit?
     De spieren die jij omschrijft moeten inderdaad extra hard werken als er ergens in de 'bewegingsketen' een verstoring zit. Dus het kan zijn dat je er last van hebt omdat van die spieren net een stukje extra wordt gevraagd ter compensatie.

     De fysio kan je hierin soms wel helpen. Met oefeningen of massage. Als zo'n spier overbelast raakt, wordt hij steeds zwakker.
     Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat - zolang je maar niet opgeeft.

     Commentaar


      #80
      @Miriam, waarschijnlijk is het een en/en verhaal...

      Bij zenuwverstoring kan er sprake zijn van verkeerde terugkoppeling (boodschap) naar de hersenen, zodoende kunnen de spierspoeltjes soms teveel of juist te weinig aanspannen/ontspannen.
      Dit kan een veranderende stand van een ledemaat bijv.geven...

      Daarnaast zal je wanneer je al pijn hebt òf je ongemakkelijk beweegt, op een andere (veelal onnatuurlijke houding) gaan lopen..
      Zo bestaat grote kans op verkeerde belasting ergens anders.

      Loop je bijvoorbeeld wijdbeens met stijve benen en de knieën op slot, belast je eigenlijk je heupen en knieën verkeerd...met kans op irritatie/pijn.

      Tenslotte, jij loopt sinds kort met een kruk he...heb je instructies gekregen i.v.m. het juiste gebruik en lichaamshouding?
      Misschien een idee om samen met de fysio peut eens opnieuw te kijken naar houding etc?

      Liefs,
      Artemis-

      Commentaar


       #81
       Oorspronkelijk geplaatst door Artemis- Bekijk bericht
       @Miriam, waarschijnlijk is het een en/en verhaal...

       Bij zenuwverstoring kan er sprake zijn van verkeerde terugkoppeling (boodschap) naar de hersenen, zodoende kunnen de spierspoeltjes soms teveel of juist te weinig aanspannen/ontspannen.
       Dit kan een veranderende stand van een ledemaat bijv.geven...
       Dat is inderdaad een mogelijkheid maar dan treden klachten niet aan twee zijden van het lichaam tegelijkertijd op.

       Als het zich aan beide kanten van het lichaam tegelijk manifesteert denk ik dat er eerder sprake is van een verkeerde (overbelasting) belasting van in dit geval de knieën.

       In dat geval kan de fysio oefeningen en raad geven.

       Commentaar


        #82
        @Knillis, ik weet niet of Miriam in beide knieën dezelfde pijn/irritatie ervaart... Alhoewel ze wel in meervoud schrijft.

        Overigens is aan mij niet verteld dat dubbelzijdig pijn onmogelijk is bij verstoorde (zenuw)boodschappen.
        Wat natuurlijk geenszins wil zeggen dat ik jou niet geloof...

        Als ik dit terugkoppel naar mijzelf, ik heb mijn hele linkerzijde lichaam met dwangstand linkervoet vele malen erger verstoord dan rechts...
        Toch heeft mij rechtervoet eveneens neiging iets naar binnen te krullen.

        Blijft interessante materie...

        Commentaar


         #83
         Dankjulliewel allemaal!

         Ja, ik voel het inderdaad wel in beide knieën. Links is mijn slechtste kant, maar rechts doet ook al een tijd vrolijk mee. Ook aan die kant lever ik in aan kracht.

         Fietsen wordt hierdoor lastiger en zeker met die wind is het bijna een crime om vooruit te komen. En dan doel ik niet enkel op stormachtige wind als die van gisteren, maar ook een gewone wind zoals die van nu.

         Ik heb trouwens ook een tijdje een soort van verzuringsgevoel in mijn bovenarmen. Het voelt als een spierpijn, alsof ik zwaar gefitnesst heb. Ik laat ook ineens vanalles vallen de hele tijd, sleutels of andere dingen die ik pak.
         Laatst bewerkt door MissGarfield; 10 januari 2014, 17:23.
         just wanna say hello....

         Commentaar


          #84
          Oorspronkelijk geplaatst door MissGarfield Bekijk bericht

          Ik heb trouwens ook een tijdje een soort van verzuringsgevoel in mijn bovenarmen. Het voelt als een spierpijn, alsof ik zwaar gefitnesst heb. Ik laat ook ineens vanalles vallen de hele tijd, sleutels of andere dingen die ik pak.
          @Miriam, misschien komt dat spierpijn gevoel wel doordat je de hele arm gebruikt incl. schouder wanneer je bijv alleen iets kleins met je vingers wil pakken...

          Tijdens mijn revalidatie traject vorig jaar, werd mij verteld dat ik constant veel meer spiergroepen in beweging zet dan nodig is.
          In dat geval gebruik je bij alle handeling veel meer spierspanning dan daadwerkelijk nodig is...

          Daarvan wordt je niet alleen sneller moe, het kan je ook een flink spierpijngevoel geven.

          Commentaar


           #85
           Lang geleden dat hier iets gepost is.
           Maar ik zit toch ook wel met iets, waarvan ik misschien van jullie ervaringen kan lezen.

           Ik ben het laatste half jaar qua spierkracht in zowel armen als benen heel hard achteruit gegaan.
           Armen zo’n 12 kilo, benen zelfs bijna 20 kilo.
           Is dit herkenbaar?

           Ik heb inmiddels een second opinion in vu Amsterdam gehad, daar zeggen ze geen ms.
           En had deze achteruitgang al op de scans van 2018 te zien zijn geweest.
           Mijn eigen msvp zei de laatste keer dat ik de milde vorm had.
           Na oktober 2018 is er geen mri meer geweest.

           Wel staat er een afspraak voor 29 september as bij mijn eigen neuro en msvp.
           Ik hoop dat jullie me advies/ervaringen kunnen geven
           Groetjes

           Commentaar


            #86
            Wat vervelend dat er geen eenduidige diagnose is. Heeft het VU dan wel een idee wat het wel kan zijn.

            ik heb geen diagnose maar loop voor second opinion bij UMC, al is second niet het juiste woord. Neuroloog wist na MRI, lumbaalpuntie en EMG niet hoe verder.

            Maar als antwoord op je vraag. Merk je dat je minder gewichten kan trekken duwen?
            ik heb half jaar geleden advies van sportarts gekregen om in afwachting van diagnose om krachoefeningen voor mijn benen te doen en te proberen de kracht te behouden en zeker niet op te bouwen. Dat lukt al gaat het de ene week beter als de andere.
            Ik heb meer moeite met functionele kracht en dat wordt minder. Kan pannen niet omkiepen maar moet scheppen en met (electrisch) fietsen blijft mijn rechterbeen achter met name na een werkdag waardoor ik soms amper 14 km/ h haal. Terwijl kracht in sportschool voor beide benen gelijk is.

            voor mijn gevoel wordt de kracht die ik kan zetten door de mate van gevoelsstoornis die er op dat moment is en de spasmen die ik heb, het is dan ook een soort van pijnlijk om kracht te zetten.

            Ik probeer verwijzing te krijgen voor revalidatie om verder verval te voorkomen en adviezen te krijgen hoe kracht te optimaliseren. Nu ben ik bang om iets te doen wat een negatief effect kan hebben.

            ik krijg 23 sept herbeoordeling van MRI die in april/mei gemaakt zijn en uitslagen aanvullend bloedonderzoek, tenminste als ze niet weer afbellen.

            Commentaar


             #87
             Hoi Poeky,

             Ik vind het trouwens wel heel gedurfd van je ms-pleeg dat zij/hij durft te beweren dat je ms hebt als de specialisten na grondig onderzoek zeggen dat je het niet hebt. Heel apart.

             Maar wat die spierkracht betreft, ik zou echt blijven bewegen. Want als je dat niet doet, verlies je het nóg sneller dat weet je en dat wil je niet. de fysio's die ik in de loop der jaren gehad heb, hadden eigenlijk altijd dezelfde insteek. "Behouden wat je hebt en bewegen naar vermogen".
             Je hoeft niet sterker/beter te worden, zolang je maar verlies probeert te voorkomen.

             De laatste twee fysio's die ik had (heb), zijn zelfs nog van een nieuwe lichting/insteek en die gooien echt spreekwoordelijk de zweep er over. "Want je kunt niks kapot maken, je krijgt niet meer ms, je wordt alleen meer moe". Dus steeds zwaarder, steeds moeilijker, steeds spierpijn, soms zelfs zwarte vlekken voor de ogen, en ik merk dat dit in mijn geval goed werkt. Douchen na de fysio is niet voor de vorm maar echt nodig omdat ik serieus aan het zweten raak.
             Natuurlijk vertrouwen ze er wel op dat ik mijn grens aangeef en dat kan ik ook wel na 18 jaar.

             Maar daar heb jij nu niks aan en ik zou het jou nu ook niet aanraden. Wat zegt je fysio van je krachtverlies? Tenslotte zijn die de deskundigen op het gebied van het bewegingsapparaat.

             Commentaar


              #88
              Oorspronkelijk geplaatst door Majet Bekijk bericht
              Kan pannen niet omkiepen maar moet scheppen
              Even praktisch: Zet een vergiet of zeef in de gootsteen en stort daar de groente/aardappels in. Na het uitlekken hopla weer in de pan. Kost geen kracht en je loopt niet het risico op ongelukken door heet water over je heen.

              Commentaar


               #89
               En die “truck” werkt als een tierelier Suzan. Ik kreeg deze tip onlangs van mijn ergotherapeute. Echt geweldig!

               Commentaar


                #90
                Dank je, dat lukt inderdaad wel. We wokken bijna alles en uiteindelijk zit alles in de wok en dan mikken op een bord word moeilijk, gaat wel als het meeste eruit is maar wordt lastiger, zeker als ik wat wankel op de benen sta. Heb al een lichtere wok.

                Commentaar

                Bezig...
                X